Sunday, December 11, 2011

~hajat ku tuk try buat sponge kek-suda trmakbul~


Assalamualaikum smua....
mcm lama suda sy tidak update2 ni blog bha.....
klu ini blog pandai brkata2 suda dia sound sy tu....
"napa x update2 status sy arrr???
hehehehhehehe

berbalik kepada status sy di atas.....
dulu setiap kali sy termkn kek yg dibeli di kedai...
sy selalu tengok structure nya..bentuk dan rasanya...
~dlm hati, mudah2an suatu hari nanti sy pandai buat kek mcm begini
supaya bila setiap kali birthday ahli keluargaku atau anak2ku akn dtg.... aku dapat buatkan kek mcm nie dan xpayah lagi beli di kedai....~

sehinggala suatu hari ku ditemukan dengan sorg kwn...@jiranku yg trbaik dr ladang..
diala yg offer sy tuk belajar dgn adiknya yg mmg pandai buat kek n bun...

~sy btl2 bersyukur ke hadrat Ilahi...yg maha mengatur segala pjlnan hidup sy...
even sometimes i felt that m so lonely....n disappointed with my mantan bf.....ehehehe
tp yela life must goes on...n we must to fight it until the end....
m olwez advised myself that Percaya dengan Ketentuan Allah....

Jum kita layan2 pic sesi clisa dgn adik kwnnya ajar buat kek...
 nie sponge kek yg 1st jadi...dgn brg2 yg terhad...

tengokla rumah org bujang....lainla klu buat kek d rumah mak...semua brg ada...
sampaikan guna jug tuk meja nie...heheheh

 nie time tuk buat cover dia...

 mau hampir siap cover dia..

hah mcm ni la even tidak selawa n selicin d kedai....
hehehe nie mmg sponge kek dgn cream jak...
lagi sedap rasanya bila letak fruits di dalamnya 
mcm nenas,mangga atau apa2 jak ikut suka hati si pmbuat...
nie pandangan tepi....
niela hasilnya sponge kek pertama yg ku n org mgajar...
tq dek....
next time kak buat sendiri suda....
xlupa jugak..Tq Tuhan atas ketentuanMu...
 
 

Wednesday, October 5, 2011

Shila Amzah - Patah Seribu- khas Utk mu Mr.N

 ~kini kau suda tiada di sisi sy....~

 ~ku harus biasakan diriku tanpa kau selamanya~

Walau kau tiada di sini
Ku tetap ingat semua pesanmu
Ku hidup seolah-olah kau masih ada
Bisikan kata kepadaku
Bilakah kau akan utuskan surat buatku
Aku terus menunggu tibanya kata cintamu

Oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi
Biar pergimu tanpa relamu
Namun hatiku tetap rasa
Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
Cinta buat kita berdua bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan
Patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Sayangku mohon padamu
Segera tinggalkanku
Pergilah kau ke tempat yang kau tuju
Pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku
Pergilah


Sunday, September 11, 2011

~Gelagat Qayyim hantar Aunty Nining p Air Asia Airport~

Assalamualaikum wbt...
hari 1st keje biasanya mud malas tu masi ada lagi
xtau mau update apa.....

tetiba jugak rasa rindu dgn adikku(satu2nya adik perempuanku)
rindu dgn satu2nya ank buahku....
ank buahku ni namanya: Mohd.Qayyim bin Affendy
umur dia sthn lebih....tdk terasa cepatnya peredaran masa
walaupun jarang jumpa qayyim.....tp time raya baru2 nie....
akhirnya mau jugak dia diambil ole aunty2nya belah ayahnya nie....
berbeza dgn budak2 lain....perwatakan qayyim berbeza sikit...
dia seolah2 faham dgn situasi dimana dia berada.....
bayangkan 8jam perjalanan dia xmeragam pun seolah2 diikat dlm tempat duduk baby tu...
tgok nie....
kecomelannya buat kita happy dan cergas walaupun sebenarnya 
kita dalam keadaan yg sedih dan penat....

baru2 nie sy sempat ambil banyak gambrnya dgn aunty niningnya....time
mau hantar adik sy p Airport hari tu..3/9/2011.....

nie dr pndgan jauh...

tgok btapa comelnya ank buahku nie dgn aunty2nya skali..

tgokla lesung pipitnya yg jelas kelihatan....


dua2 comel....aunty niningnya dgn qayyim tomel2....
kombinasi muka ibunya dan ayahnya...(cukup sempurna)
aunty puas2 peluk qayyim sebelum p belajar....
nie pic dekat Airport suda...mata Qayyim nampak sda mgantok...heheheh
cian pp qayyim....kena gigit nyamuk time d uma nenek Kunak...

apapun aunty nining harus pergi belajar....utk teruskan perjuangannya....
nampaknya thn depan baru dapat tgok Qayyim yg semakin membesar...
doakan aunty nining success dlm apa jua bidang diceburinya..
Amin...

tdk sangka aku suda jd aunty....- Aunty lisa
Aunty lisa doakan Qayyim mbesar dgn baik,jd ank yg baik n soleh(bijak pandai mcm abah)
tuk Aunty Nining-smga lancar smua urusannya,bgelar Dr. juak dia suatu hari nnt
smga smua kita adik-beradik berjaya dunia dan akhirat(cemerlang,gemilang dan terbilang)

Saturday, September 10, 2011

~Tidak sangka dapat Champion (Female) dan champion (group) dgn Mildy~

Assalamualaikum..wbt...
belum terlambat tuk mgucapkan 
'Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia dan Selamat Hari Raya
Maaf zahir Batin....'
Kalau Ada tersalah,Trkasar bahasa......
trminum dan trmakan.....
harap smuanya dapat dhalalkan...

1st thing lamanya suda sy tidak update blog sy....
maklumla bz time raya kan.....
xtau mau share apa...
pic d atas ni..heheheh sayala time Salcon Bowling Tournament.....
tidak sangka ni dpt tempat 1st...hehehhe
mau minta puji sikit..hehehehhhe

niela Mildy (bapak org suda ni...ank dua)heheheh
kami satu kumpulan time nie...kami dua main redah jak...
menang kalah adat perlawanan..heheh

comelkan kami dua????hehehehhe
comel dr segi size...hehehheheheehehehhe

lontaran seterusnya!! chayok2!!


banyak ambil picture.....hehehe Mildy kan group sy
so diala yg ambil pic.heheheh

baju putih nie: Mr.Moy(Our Salcon Boss)
Tengah : Kerry
Tepi : Stanley@golombon..heheheh
nie tempat ketiga(2nd runner up)-group kategory

nie 1st runner up
tengah : Batholomeo
kanan : Mr lim...( he owez smile) our CM

heheheheheh kenal kan nie??
niela Group Champion (Mildy & Lisa)

peace....nie la diantara yg hadir, yg lain p kembalikan kasut....
comelkan Kumang sini???yg dpn sekali nie...my best friend.......

ini pula champion kategori Male
sy sangat hormati Mr.lim...even dia brbangsa cina...
dlm salcon company sy sgt hormati Mr.chua dan Mr.Lim coz
dorg xubah mcm org tua sy....heheheh smthng like dat la.............

kategori Champion (Female) : clisa 'btl2 xsangka'
syukur tuhan atas takdirmu....nie mungkin hadiah sempena birthday sy...

nie kak zuraida dr HQ...dia pun dapat...
dr kiri zurida,Kumang, mak sy dan clisa


my best friend(Kumang)...wat eva pple talk bad about u....
i owes trust on u...hope god bless our friendship 4eva.....
Tuhan bg sy rezki time mak sy dtg KK....niela rezki mak sy....

hari nie adalah hari jadi mak sy....( Selamat hari jadi Mak)
'Semoga mak sehat selalu, semoga Tuhan panjangkan Usia kita semua...,
Semoga mak sempat tgok sy dan adik2 kawen dan sempat tengok bakal cucu2 mak
akan dtg.....
lisa sayang mak(tq sebab lahirkan sy ke Dunia yg penuh cabaran ini)....even sy tahu....
sy ank mak paling2 la......(tp ketahuila setiap apa yg sy buat salah)
sy tetap akn muhasabah diri sebelum sy tidur....
"sy sayang mak...cukupla sy suda kehilangan arwah bapak)tp semangatnya sentiasa ada
bersama2 dgn kami(Ank2nya)
Semoga tuhan berkati kami(ank2 dan cucu-cicit mak akn dtg) dan menjadi ank2 yg baik,
Cemerlang,gemilang dan terbilang di masa akn dtg
Amin..
lastly....
pic terakhir sebelum balik.....
p/s tq 4 u all....tq 4 being my friend...
n W.E.L.c.O.M.E 2 M.y L.I.F.e
m very appreciate it.....tq
May god bless u all..

Its Me!!! :) ~c-Lisa~

2 4get u..
i never do....
but 2 remember me...
its up 2 u.....

Thursday, August 11, 2011

~Angan2 menjadi usahawan yg bjaya suatu hari nnt-kek,kacang soya& mee kering kuning!!~

Assalamualaikum wbt dan Koniciwa 2 all..... :p
Hari nie....saja mau memuraikan lagi blog sy...
huhuhuhuhu
erm....saja mengisi masa lapang..... 

Pernahka anda berangan2 menjadi usahawan berjaya?? 

Seperti org lain......sy juga brcita2 seperti ini......
sy bercita2 mjd pgusaha kek,kacang soya dan mee kering...  

tapi sebelum tercapai semuanya...sy perlu ada mesin2 seperti di bawah:- 


-nie adala mesin membuat dodol atau tuk masak sos cili atau tuk masak n gaul sos dlm kuantiti banyak....



- nie pulak sesuai utk mak sy sebab mesin ni utk buat kuih2 sarang semut dlm
kuantiti yg banyak dan cepat...




- Mesin di atas ni pulak merupakan mesin tuk buat kuih bahulu dengan cepat...cantikkan???

- Inila mesin yg paling sy idam2kan....setakat ini...enta bila  la hasrat sy tercapai...
mesin ini dapat membuat, membentuk mee dengan cepat.....



- mesin ini sy target....sy pcaya sy akan dapat memiliki dlm 3 atau 4 thn lagi...amin...
sy pun mahu kembangkan bidang usaha keluarga sy dimasa akn dtg....
sy akn cuba tuk mencari resipe amcm mau membuat fish kek yg paling lazat d rantau sabahan akn dtg
hehehehehe amin....sekaligus ini fish kek akn jd salah satu dr produk di bawah
Hassan Agro Food Enterprise.....

- ini pula adalah mesin utk membuat lemang cara moden....baguskan teknologi sekarang
sudalah mudah dibuat,cepat pulak tu untuk dipasarkan...


- Peti sejuk khas utk kek sahaja....

~ Ini pulak merupakan mesin pembakar yg sy paling minat dan ingin memilikinya setakat ini.....~

sy suda pun ada mesin pengadun utk membuat kek...tapi pembakar biskut mcm ni belum ada...
- mesti mahal nie....coz stainless steel...

~ i Hope one day....i'll be come the success  entrepreneur xpclly in kek home made,
soya bean drinks & mee product...

~ Plan sy di masa akn dtg, bila usia sy mjangkau awal 40-an.....sy mahu fokus sepenuhnya 
kepada bidang usahawan(yg sy minat dan confident bole membawa keuntungan
yg besar kepada sy) disamping sy fokus kepada keluarga sy....(xpclly bakal ank2 sy kelak)
hehehehehhe
ini skadar planning sy dmasa akn dtg....hopefully tercapai...
Amin....


Bagaimana dgn anda d luar sana?????
anda berangan2 mahu jd apa??????



Wednesday, August 10, 2011

Rindu Setengah Mati~ D'Masiv ~

Aku ingin engkau ada disini
Menemaniku saat sepi
Menemaniku saat gundah

Berat hidup ini tanpa dirimu
Ku hanya mencintai kamu
Ku hanya memiliki kamu

Aku rindu setengah mati kepadamu
Sungguh ku ingin kau tahu
Aku rindu setengah mati
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com

Meski tlah lama kita tak bertemu
Ku slalu memimpikan kamu
Ku tak bisa hidup tanpamu

Aku rindu setengah mati kepadamu
Sungguh ku ingin kau tahu
Ku tak bisa hidup tanpamu
Aku rindu
 
 
 

Thursday, July 28, 2011

~Chayok2 tuk Salcon biggest losser~!

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi.....
di pagi sabtu hari nie.......
huhuhuhu ambil kesempatan jugak time boss tiada d office...hehhehe

bulan depan ni bulan terakhir tempoh untuk cuba kuruskan badan.....iaitu
Salcon Biggest losser..hehheh 



sorila niela pic yg paling jelas....
wireless xbapa clear.....


Kenapa sy perlu kuruskan badan sy????
 salah satunya:-


1. Ptg utk ksihatan sy.....sy sering rasa penat even bjln pun...waktu berat 78kg....
2.Bila kurus sikit....rasa confident tu ada...
3.Mahu juga rasa cantik dipandang org.....mau juga bergaya mcm org lain...
susah  utk sy cari baju....
4.Bosan suda balik2 org ckp Gemuk...
5. Mahu menang n dapat duitla....hehehhe dr Salcon biggest loser...


*Apapun..paling ptg adalah kesihatan....biar gemuk klu sehat...okla..
takut jak....suda la klrga kami mmg ada pnyakit ktunan ni mcm jantung,darah tinggi......
so sy mesti sedar n try berubah....






~inila teamku iaitu Yakin Boleh....~
orgnya mmg tinggi,yg ptg masih single lagi.....ada sesiapa yg brminat??????hehehe
nama dia mmg xcukup asing lagi d Salcon Company iaitu Miss Rachael Tamon...
teman sekerjaku yg selalu menjadi peneman setiaku berjogging d bukit Padang...hehehhe


hopefully kami dua2 n kumang dapat turunkan berat kami yg sememangnya berat....hehehhe
oklah mau p uma kak angkat sy ni.....kenduri masuk bulan puasa....
bye....salam