Friday, May 27, 2011

~Panggilan panorama sun-rise d Sg Mengkabong dgn En.yosni,Midly,Kumang,Arfah dan sy!!!27/5/2011~

~Assalamualaikum wbt.~
sbnya yg btl2 excited mau pergi adalah Mildy dgn En.yosni...
kami ni skadar mau myibuk jak join dorg take pic kat sana...
oleh kerana tlalu jem jln Menggatal...so lambat la kami sampai ke destinasi...
alih2 sda gelap...adalah juak pic2 yg dapat d ambil..
tapi org sabah cakap tdk cun bha gambar2 tu...
penat kami Bubut itu cahaya matahari tu..
ndak juak sempat.....

heheheh mari kita tgok gambr2 kami dsana...


ni bukan ambil pakai camera yg ada DSLR...hehehe tula xcun tu...


-nie la sifu Salcon yg pandai edit2 pic..huhuhu tpi ni hari trakhir dia dtg KK site time keja dgn Salcon....mesti kami akn rindu en.yosni...tengok Kumang tu myibuk jak...mau juak kacau en.yosni ambil gambar...
~nie Mildy our safety officer yg baru..huhuhuhu
nampak kurus dr yg biasa...hehehehe
dia pun minat ambil gambr2 ni..nnt sy curi pic2 dia yg lawa2 jap lagi....



susah ni f jd tukang ambil gambr..tpksa ambil gambr sendri..huhuhu

~Kumang yg selalu buat gambr spoil...tpi yg kat sini dia plak yg comel...huhuhu yg pki tudung ni Ein..
org dr HQ salcon....
niela galagat yg paling xtahan ni...tgok Kumang punya kaki...heheheh
dia Actully mau tayang kasut baru dia bha tu,huhuhu tpi xnampak sgt coz gelap...
heheheh

nak tgok pic yg sy curi??heheheh cantik actually view kat sini...tpi kami xbnasib baik..tp xpa ada juak pic yg lawa2 yg sempat sy ambil dr kwn mildy...hehehhe




sekian dulu tuk kali nie....
nnt sambung...bye
salam

Tuesday, May 24, 2011

Keburukan tidur terlalu lewat dan bangun lambat!

Artikel ini adalah ehsan dari seorang telam yang dikirim melalui email bertajuk "DON'T ALWAYS SLEEP LATE !", namun ianya ditulis dalam bahasa inggeris. Jadi saya ambil sedikit masa untuk menterjemahkannya ke dalam bahasa melayu supaya kita lebih senang faham (*google translator tak banyak membantu~!)
"JANGAN SELALU TIDUR LAMBAT!". Nak tahu KENAPA?
Tidur yang nyenyak dan sempurna sangat penting. Jika kita tidak tidur dengan baik, racun dalam tubuh kita akan terkumpul dan ini akan mempengaruhi tahap kesihatan serta emosi kita.
Punca utama kerosakan hati adalah:

  1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama
  2. Tidak buang air kecil di pagi hari.
  3. Terlalu banyak makan.
  4. Tidak mengambil sarapan.
  5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.
  6. Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.
  7. Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
  8. Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.
Kita harus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastika tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Kerana ....
Fahami bagaimana tubuh kita berfungsi:
Malam (9pm - 11pm): adalah masa untuk menyahkan/membuang toxic chemicals (de- toxification) yang tidak diperlukan dari sistem antibodi (lymph nodes). Dalam waktu ini kita seharusnya dalam keadaan tenang dan suasara yang relaks seperti mendengar musik. Jika seorang surirumah dalam ketika ini masih menjalankan aktiviti hariannya seperti mencuci pinggan atau mengawasi anak-anak membuat kerja rumah, ini akan memberikan kesan negatif pada kesihatannya.

Malam di (11pm-1am): Proses de-toxification dalam hati, dan secara idealnya harus dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (1am - 3am): proses de-toxification di bahagian hempedu, idealnya juga dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (3am - 5am): proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yang sedang mengalammi batuk, ketika ini anda akan mengalami batuk yang sangat kuat. Memandangkan proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan, kita tidak perlu mengambil ubat batuk ketika ini kerana ianya akan memnganggu proses pembuangan toksin tersebut.


Awal pagi (5am - 7am): proses de-toxification di bahagian usus besar, anda harus mengosongkan usus.
Pagi (7am - 9am): Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada masa ini. Kepada mereka yang sedang saki, sarapan harus lebih awal iaitu sebelum pukul 6:30 pagi. Makan pagi sebelum 7:30am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas. Mereka yang tidak sarapan, mereka harus mengubah kebiasaan mereka. Namun jika anda terlewat mengambil sarapan sehingga pukul 9am-10am sekalipun, itu masih lebih bagus daripada tidak bersarapan sama sekali. Tidur lewat dan bangun terlalu lambat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak diperlukan dalam tubuh.

Tengah malam sampai 4am juga adalah waktu untuk sumsum tulang menghasilkan darah.
Oleh kerana itu, dapatkan tidur yang sempurna dan jangan tidur terlalu lewat.
Sharing Is Caring~!

Monday, May 9, 2011

~Keta idamanku stakat ini~

Assalamualaikum smua.....
hari ni curi msa kejap update2 blog...hehehehehe
hari ni genap 7 hari ST2523P bsama2 sy...hehehehhehe

Syukur Alhamdulilla....smuanya tidak melibatkan siapa2...
wlupun ramai yg ckp"xpayahla ambil dlu..belum stabil lagi kau...."
tapi sy sendiri yg tau apa keperluan sy dlm hidup...

sem depan klu xda arah melintang...sy start dengan kerja2 makmal 
yg memerlukan sy ulang-alik rumah-Ums buat sample sy...
tats the best reason y i need tis ST2523P.....
MCM  mimpi...sy ada suda keta sendiri
mcm kwn baik sy Kumang Astana....

Sy mmg kagum dgn kwn sy Kumang Astana.....
sudala muda dr sy...tp suda pandai plan tuk dri sendri.....
ada keta, uma sendri...
sy baru jak bkakai.....heheheheh

apapun thanks God....
hope u owes bless me.....



 
~ Smoga rezki sy bertambah d akan dtg...Amin....
- Smga smua klrga sy sentiasa dlm lindunganNya.....Pjg umur...rezki mlimpah2
tuk Nenek, mak, pak ali,abg dan istri, sy, nining dan Qayyim...huhu
miss him so much...nnt aunt dtg lawat qayyim bila aunt stabil k...