Monday, August 19, 2013

~Selamat hari Raya 2013~

Ahlan wasahlan.....
lama sudah tidak update oooo
almost a month m didn't update my story....
actually sy hanya mau share pic2 raya yg sempat 
kami spent gather2 dgn adik-bradik....
even without my belove sister...

actually....i hope my sister can c the pic 
that i take with c dadek and c qayyim.....

qayyim excited pose with his uncle...

comellkan???

 wahhhh
mcm mimpi.....sy jd makcik suda....
makcik c QAYYIM.....


~Apapun....selamat hari raya untuk semua....
xpclly tuk my belove sister Nining.....~
xsempat ambil pic dgn nenek, mak and c pak ali....
jd kami2 jakla wakil k...
mizz u ning....
muaaahhhh

Saturday, July 13, 2013

~ hari terakhir ku di Felcra Berhad Sabah~

~Assalamualaikum wbt~

Hari nie... 13.07.2013 (sabtu)
merupakan hari terakhir sy last dan kemas2 barang di
Felcra Berhad Sabah....

huhuhu
mcm2 yg sy rasa...
Sedih + Pilu..+ penat + bosan....
semuanya berkaitan dgn hidup sy sendiri....

Setahun masa berlalu  pergi....
kalau setahun yg dlu...masa ini sy sedang dilamun cinta....
tp hari nie...sy sendiri lagi nampaknya...

setahun yg lalu 15 julai begitu bermakna dlm hidup sy
perasaan yang sukar tuk digambarkan...
hanya org2 yang melaluinya saja yang tau...
tapi 15 julai 2013 nie...
sejarah hidup sy dimana sy hari terakhir 
bekerja sebagai Pen. Eksekutif (Binaan)

mesti sy akan merindui kwn2 di Felcra Berhad tu....
sayang sgt dgn dorg....
sy juga akn rindu meja sy....


Apapun...sy tetap bersyukur sy telah diterima bekerja selama stahun...
di Felcra Berhad...
sy percaya jugak rezeki ada di mana-mana.....
tq sebab kita pernah mengukir kenangan bersama....
gonna miss u all....
bila terjumpa dgn sy...
jangan segan silu tegur sy yaaa....
sy xakan lupakan kamuorg semua.....

......love u all.....



Sunday, June 23, 2013

~Nisfu Syaaban~


tahuka anda di luar sana????

NISFU SYAABAN BERMULA MALAM NI LEPAS MAGHRIB

Malam Nisfu Syaaban (15 Syaaban 1434 Hijrah) jatuh ketika masuknya waktu MAGHRIB pada hari AHAD (mlm Isnin) 23 Jun 2013.

Pada mlm Nisfu Syaaban,buku catatan amalan akan dibawa naik oleh Malaikat utk ditukar dgn lembaran amalan yg baru setelah setahun berlalu.

Mlm Nisfu Syaaban merupakan mlm yg penuh berkat & rahmat selepas mlm Lailatul Qadar.

Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia.

Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi tidak tidur pada mlm itu. "Rasulullah SAW telah bangun pada mlm (Nisfu Syaaban) & bersolat & sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda SAW & bergerak. Kemudian aku kembali & aku dgr Baginda berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu drpd apa yg akan diturunkan & aku pohonkan keredhaanMu drpd kemurkaanMu & aku berlindung kpdMu drpdMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”

Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:“Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”

Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.

AMALAN MALAM NISFU SYAABAN

Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan setiap satunya diniatkan memohon:
- bacaan 1 : Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
- bacaan ke 2 : Ditetapkan iman dan dijauhkan dari bala bencana.
- Bacaan ke 3 : Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.

PERBANYAKKAN ISTIGHFAR
Lafazkan "astaghfirullahal'azhim (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil

PERBANYAKKAN SOLAT-SOLAT SUNAT
seperti :
- Solat Sunat Dhuha
- Solat Sunat Rawatib
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Tasbih
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.”

MEMBACA AL QURAN
MEMPERBANYAKKAN SEDEKAH
PERBANYAKKAN SELAWAT & BERDOA

PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR
Ucap subhanallah alhamdulillah lailahaillallah allahuakbar
Fadilat : setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.

Maka, sewajarnya kita melakukan amalan-amalan yang soleh pada malam berkenaan dan mengelakkan apa yang Allah benci, mudah-mudahan kita semua diampunkan.

aminnnnnn

~ bgtula jugak dengan sy....smlman sy brfikir dan terus bfikir......& inilah hasilnya~

 
 Wahai lisa..... berubahla ke arah kebaikan...
cuba lawan perasaan sendiri untuk berubah ke arah kebaikan....
cukup2la sebelum ni ko buat dekk jak dgn ptgnya ajaran agama
apapun...cuba fahamkan apa yang dikatakan 
"Islam is the way of life"

Wednesday, June 19, 2013

Vanessa James - Abadi












 
Pasti Takkan Kembali
Saat-Saat Kau Dan Aku
Waktu Yang Telah Pergi
Alami Kasih Terindah

Akhirnya Kau Mengakui
Kau Takkan Kembali
Seperti Selalu…
Saatnya Aku Bersedih
Kau Berlalu Pergi
Tanpa Bicara…

Perlukah Aku Melutut Merayu
Meratapi Janji…Sumpah Sejati
Kini Nafasku Seakan Terhenti
Baru Ku Sedari Sakitnya Hati

Oh…Oho..oo..
Oh…Oho..oo..
Oh…Oho..oo..huu

Meski Telah Sekali
Kau Hadir Di Sudut Hati
Kini Tinggal Kenangan
Kau Tetap Ku Abadikan
Kau Tetap Akan Abadi…..
 
 
 
 ~ khas untuk seseorg yang pernah wujud dlm hidup sy....~
yukkk bangun clisa...
......life must goes on.....
....here we go....
let plan our future 4 the best way as we can....
Amin....

Wednesday, May 1, 2013

~JENAPNYA 7thn Arwah bapaku yg kami berempat sayangi meninggalkan kami~

Assalamualaikum wbt...
pejam celik pejam celik.....kita sudah berada dipertengahan thn 2013....
Sebelum tu sy juga ingin mengucapkn
selamat hari buruh sedunia tuk diri sendiri
dan kwn-kwn di luar sana....
ermmmmmm
xtaula apa yg sy rasa skrg....
sedih....pilu.....penaattt
semua ada.....
sepatutnya 01.05.2013...
kami sklrga bkumpul bramai2...
ini tidak...kami terpisah2....
sedihhhnya sudah 7 thn sy tidak panggil perkataan Bapak....
dan 17 thn sy xpanggil atok....
semoga arwah bapakku dan arwah nenek hajiku
ditempatkn dgn golongan2 org yg beriman....
doaknla ankmu ni ditemukan dgn jodoh
yg baik2 dan jujur n hormat org tua.....
aminnn
sesungguhnya even bapak dan nenek haji sudah tiada di dunia ini....
tp jauh dlm hati kami....
bapak n nenek haji tetap segar di ingatan dan dlm hati
sampai bila2....

Tuesday, April 23, 2013

~Bila mana Q berkesempatan melawat rumah2 di Tanjung Labian, Lahad Datu~

Assalamualaikumm WBT...
lama xsinggah blog niee...
apa lagi mgupdate cerita2 yg bkaitan dgn Clisa...
heheheheh
apapun....tq coz ada juakla singgah even cerita2nya karut-marut...
lebih kepada emosi...heheheh

Baru-baru nie kita dikejutkan dengan kemasukan penceroboh dari sulu??
anda semua tau kan tu??bila brlaku....
dlm thn2 niela dalam awal thn 2013 ni....
antara kampung2 yang terlibat adalah Kampung Tanjung Labian, Kampung Tanjung Batu dan Kampung Tanduo....   

Tp itu bukan persoalannya....
siapa sangka dalam ramai2 technician 
banyangkan kami ada 7org(6 lelaki sy sorg pmpuan)....
napa sy yg dipilih...??
 apapun...sy hadapi jak dgn tenang....
dlm kelam kabut...xtau dgn siapa minta kwn p Lahad Datu..
akhirnya sy pergi juak dgn staf MIS nama dia Ain...
akhirnya sampai jugakla kami di 
Kampung Tanjung Labian...
even sempat sesat 2X di dalam Kelapa Sawit..
jum layan pic.
gemuknya sy(bju merah) dgn Ain

sempat jugakla pose dgn org2 yang sgt berbakti mjaga keamanan 
negara kita (pak polisi)


 sila abaikan lengan sy sekian :p
mmg tdk bersentuh ya...harap maklum..
 sempat jugak melakar kenangan bersama
even sllu bgaduh...
 bermulanya la tugas2 sy membuat bq...
mcm2 perasaan takut + risau + gementar
mcm2 ada tp apapun tawakal jak la...

tuk pengetahuan semua, even Tun Dr Mahathir Mohammad
 sendiri terpegun dgn keluasan Kelapa Sawit di sepanjang perjalanan  pintu masuk Felda sampai ke Tanjung Labian...lebih kurang seluas negeri melaka katanya...
betapa kita berbangga sebagai rakyat Malaysia Khususnya penduduk sabah
Sabah mempunyai hasil ekonominya yg tersendiri...apa yg tidak ada disabah??
ayokk cuba kita bidassss??
Ada apa di Sabah??
1. sabah mempunyai bentuk muka buminya yang cantik bgunung-ganang...
sangat sesuai tuk xtvt pelancongan...(Gunung Kinabalu-tarikan pelancong)
2. bukan itu saja...sabah mempunyai pantai yg cantik dan bersih...juga boleh dikategorikan tuk point 1.
3. Pengeluaran Minyak yang banyak dari tanah Sabah...- sekali gus boleh menaikkan taraf sumber ekonomi di negara kita...
4. Sabah jugak sedang dibangunkan tuk xtvt pgeluaran minyak mentah...cthnya projek di Kimanis...
pokoknya Sabah ni semua ada....
nila jugak faktor2 kenapa kesultanan sulu mau rebut Sabah dr Malaysia...
sy mmg xrela dibawah tadbiran kesultanan sulu...
Nauzubillah..

Sesampainya sy di Kampung Tanjung Labian...dlm hati terdetik sebak melihat sendiri apa yang telah berlaku disana...
seakan-akan kita sendiri dapat membayangkan apa yang telah berlaku...
betapa kejamnya mereka2 buat bgtu...
berbunuhan sesama kita manusia....
 beginilah keadaan kampung tanjung labian...

 mmg nampak aman jak kampung ni jika dilihat dalam gambar nie..
tp berat mata memandang berat lagi empunya diri merasa beban yang ditanggung...
jum layan pic2 yg sempat sy ambil...sepanjang sy buat BQ kerosakan rumah
di Kg. Tanjung labian...
 
 habis atap penduduk kampung bocor2..kesan dari tembakan
akibat pertemburan yang berlaku
 rumah ni pun lagila sandi...atap sepandex semua bocor-membocor
mmg mcm bukan rupa rumah sudah...

 dlm byk2 rumah...rumah nie paling sy suka...
tp juga turut mgalami kerosakan...

 banyangkan paitong pun brlubang2 apa lagi kayu kan@papan kan??

  nie pun rumah jd mangsa jugak....dinding, bumbung semua 
bocor2...

tengok rumah niee..bayangkan atap, kayu dan papan boleh tembus oleh
peluru...


 bgtula keadaan yang sempat kita kongsi bersama....

 sygnya kereta ni....xdapat den nak nolong.....

sy sempat jugak posing2 disekitar Felda Sahabat 7....jum layan...
 sayang kan ni rumah terbakar...

 yg sy perasan setiap rumah batu yg dbuat besar...
semuanya akn dibakar...

 xdapat pose didalam keta kebal...diluar pun jadilah...

 tq dj coz spent ur time with me...

 gemuknya clisa....




 ~ Apapun yang terjadi....sy tetap bersyukur diberikan kesempatan membuat bq sambil jln2 melihat keadaan kampung org...
~ Itulah sy...dlm hati MUD sedih....klu la kita ditempat dorg...rumah habis musnah...
begitu payah kita membangun...musnah begitu saja...
~itula namanya takdir...hope kita berdoa jak semoga negara kita sentiasa aman mcm sebelum2 ni....Undilah BN yang banyak berjaya memberikan apa yang kita kecapi 
hari nie...
mcm sy...sy terang2la undi Bn bukan apa....
sy ni jenis...ingat budi...dlu time belajar sy dibiayai oleh Biasiswa Krjn Negeri
Biasiswa Krjn.Negeri=Kerajaan BN...
sekian tuk slot kali niee...
byeee
Assalamualaikum.... :p      
  
       

 
    

Tuesday, March 12, 2013

~Farewell En.Mustafa Bin Abdullah~ at FELCRA Berhad SABAH

Assalamualaikum wbt kwn2....
apa kabar hari nie???sehatka???
org cakap apa???LUAR BIASA BAGUSssss

 pose dlu sebelum majlis bermula...
hehehehe
clisa-ecik-en.Marzuki(bos FelcraNiaga)
~staf meeting sekali dengan birthday staff~
 peaceee
sy jugakla juara bergambar....
dlm kita berduka....harus pandai menghappykan diri...
dan itula c-lisa...
 ini kak Muriati...org sandakan ni...
pakar masak sambal..
seddaaapppp
Puan N-clisa-kak Ti-kak Mas
snap skali lagi coz N ready(open eye's)
clisa dgn kak Muriati jugakla juara
tau juara apa???heheheh
JUARA MODEL XXL
heheheheh 
beginila gelagat kami2 di Felcra 
mkn-makan- dan makannnnn
alamatnya size dr S terus p size XXL
mcm clisa
yesss sy kurus dlm pic nie...heheheh
 dlm pic nie...
(dr belakang)niza-clisa-kak.long- kak masniah-kak wati
(depan dr kiri) kak ain-kak yun-kak suzi-ecik
 semuanya cute2 belaka....
 clisa cute disini...
 ~semua happy disini~
kak muriati pegang apa tu??heheh
 selepas PBW Hj.Samian pencen atau retire
nieeellaaaaa bos paling sporting....
dia adalah En.Khalil Abd Gapar
seddeyyy ni klu dia pun akn balik KL
coz dgr2 citer dia akn transfer KL jugak... :(
  inilahhhh detik2 n detik2 terindah di sepanjang sy
berkerja di FELCRA Berhad Sabah...
kerja bersama
ketawa bersama
makan bersama
mcm 1 family....
love them so much