Tuesday, April 23, 2013

~Bila mana Q berkesempatan melawat rumah2 di Tanjung Labian, Lahad Datu~

Assalamualaikumm WBT...
lama xsinggah blog niee...
apa lagi mgupdate cerita2 yg bkaitan dgn Clisa...
heheheheh
apapun....tq coz ada juakla singgah even cerita2nya karut-marut...
lebih kepada emosi...heheheh

Baru-baru nie kita dikejutkan dengan kemasukan penceroboh dari sulu??
anda semua tau kan tu??bila brlaku....
dlm thn2 niela dalam awal thn 2013 ni....
antara kampung2 yang terlibat adalah Kampung Tanjung Labian, Kampung Tanjung Batu dan Kampung Tanduo....   

Tp itu bukan persoalannya....
siapa sangka dalam ramai2 technician 
banyangkan kami ada 7org(6 lelaki sy sorg pmpuan)....
napa sy yg dipilih...??
 apapun...sy hadapi jak dgn tenang....
dlm kelam kabut...xtau dgn siapa minta kwn p Lahad Datu..
akhirnya sy pergi juak dgn staf MIS nama dia Ain...
akhirnya sampai jugakla kami di 
Kampung Tanjung Labian...
even sempat sesat 2X di dalam Kelapa Sawit..
jum layan pic.
gemuknya sy(bju merah) dgn Ain

sempat jugakla pose dgn org2 yang sgt berbakti mjaga keamanan 
negara kita (pak polisi)


 sila abaikan lengan sy sekian :p
mmg tdk bersentuh ya...harap maklum..
 sempat jugak melakar kenangan bersama
even sllu bgaduh...
 bermulanya la tugas2 sy membuat bq...
mcm2 perasaan takut + risau + gementar
mcm2 ada tp apapun tawakal jak la...

tuk pengetahuan semua, even Tun Dr Mahathir Mohammad
 sendiri terpegun dgn keluasan Kelapa Sawit di sepanjang perjalanan  pintu masuk Felda sampai ke Tanjung Labian...lebih kurang seluas negeri melaka katanya...
betapa kita berbangga sebagai rakyat Malaysia Khususnya penduduk sabah
Sabah mempunyai hasil ekonominya yg tersendiri...apa yg tidak ada disabah??
ayokk cuba kita bidassss??
Ada apa di Sabah??
1. sabah mempunyai bentuk muka buminya yang cantik bgunung-ganang...
sangat sesuai tuk xtvt pelancongan...(Gunung Kinabalu-tarikan pelancong)
2. bukan itu saja...sabah mempunyai pantai yg cantik dan bersih...juga boleh dikategorikan tuk point 1.
3. Pengeluaran Minyak yang banyak dari tanah Sabah...- sekali gus boleh menaikkan taraf sumber ekonomi di negara kita...
4. Sabah jugak sedang dibangunkan tuk xtvt pgeluaran minyak mentah...cthnya projek di Kimanis...
pokoknya Sabah ni semua ada....
nila jugak faktor2 kenapa kesultanan sulu mau rebut Sabah dr Malaysia...
sy mmg xrela dibawah tadbiran kesultanan sulu...
Nauzubillah..

Sesampainya sy di Kampung Tanjung Labian...dlm hati terdetik sebak melihat sendiri apa yang telah berlaku disana...
seakan-akan kita sendiri dapat membayangkan apa yang telah berlaku...
betapa kejamnya mereka2 buat bgtu...
berbunuhan sesama kita manusia....
 beginilah keadaan kampung tanjung labian...

 mmg nampak aman jak kampung ni jika dilihat dalam gambar nie..
tp berat mata memandang berat lagi empunya diri merasa beban yang ditanggung...
jum layan pic2 yg sempat sy ambil...sepanjang sy buat BQ kerosakan rumah
di Kg. Tanjung labian...
 
 habis atap penduduk kampung bocor2..kesan dari tembakan
akibat pertemburan yang berlaku
 rumah ni pun lagila sandi...atap sepandex semua bocor-membocor
mmg mcm bukan rupa rumah sudah...

 dlm byk2 rumah...rumah nie paling sy suka...
tp juga turut mgalami kerosakan...

 banyangkan paitong pun brlubang2 apa lagi kayu kan@papan kan??

  nie pun rumah jd mangsa jugak....dinding, bumbung semua 
bocor2...

tengok rumah niee..bayangkan atap, kayu dan papan boleh tembus oleh
peluru...


 bgtula keadaan yang sempat kita kongsi bersama....

 sygnya kereta ni....xdapat den nak nolong.....

sy sempat jugak posing2 disekitar Felda Sahabat 7....jum layan...
 sayang kan ni rumah terbakar...

 yg sy perasan setiap rumah batu yg dbuat besar...
semuanya akn dibakar...

 xdapat pose didalam keta kebal...diluar pun jadilah...

 tq dj coz spent ur time with me...

 gemuknya clisa....




 ~ Apapun yang terjadi....sy tetap bersyukur diberikan kesempatan membuat bq sambil jln2 melihat keadaan kampung org...
~ Itulah sy...dlm hati MUD sedih....klu la kita ditempat dorg...rumah habis musnah...
begitu payah kita membangun...musnah begitu saja...
~itula namanya takdir...hope kita berdoa jak semoga negara kita sentiasa aman mcm sebelum2 ni....Undilah BN yang banyak berjaya memberikan apa yang kita kecapi 
hari nie...
mcm sy...sy terang2la undi Bn bukan apa....
sy ni jenis...ingat budi...dlu time belajar sy dibiayai oleh Biasiswa Krjn Negeri
Biasiswa Krjn.Negeri=Kerajaan BN...
sekian tuk slot kali niee...
byeee
Assalamualaikum.... :p